gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

DSC 2440На 2 ноември, на официална церемония в Гранитна зала на Министерски съвет, Кметът на община Любимец Анастас Анастасов получи споразумение за изпълнение на Стратегията за местно развитие на МИГ Любимец – Ивайловград.  МИГ е сред първите 36 в страната, които подписаха договори за изпълнение на стратегии по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за ВОМР” от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Осигурените средства за финансиране изпълнението на проекти по линията на Стратегията на МИГ, са в размер на  2 933 745 лв. за общините Любимец и Ивайловград.

Анастасов получи споразумението лично от Премиера Бойко Борисов, който призова за максимално усвояване на средствата, за да се подобри стандарта на живот на местното население. На церемонията присъстваха Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

С този договор се поставя началото на функциониране на Местна инициативна група Любимец – Ивайловград, чиято идея е  да бъдат финансирани дейности, свързани с инвестиции в общинска инфраструктура, развитие на микропредприятия, туризъм, опазване на културното наследство на териториите, ще бъдат подпомогнати земеделски стопани и неправителствени организации на територията на двете общини.

Въз основа на Програмата за развитие на селските райони МИГ-Любимец - Ивайловград разработи своя Стратегия, в която са описани мерките, по които ще може да кандидатства местното население. Всички мерки, са описани в Стратегия за Водено от общностите местно развитие на адрес  http://mig.lyubimets.org/ .

Сградата, в която ще се помещава МИГ, е на ул. „Цар Освободител“ № 11 (вход от към ул. „София“). Там ще работи екип, който ще се състои от трима служители – Изпълнителен директор, експерт по прилагане на стратегията и счетоводител. Основната роля на екипа ще бъде да дава консултации, указания и пояснения на бенефициентите по отношение подготовката на техните проекти и подпомага методически получателите на финансова помощ. Готовите проектни предложения трябва да са съобразени с изискванията, заложени в стратегията, която е изготвена изцяло с направленията на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.