gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

 

С голям ентусиазъм и огромно желание учениците от местните училища се включиха в Националния конкурс за детска рисунка на тема „С очите си видях бедата”. Този конкурс е иницииран и организиран от МОМН, ГД „Пожарна безопасност  и защита на населението” – МВР и НС на БЧК, а общинските администрации са част от изпълнението му. Целта на това мероприятие е да се проверят познанията на участниците за заобикалящите ни бедствия, начините за самозащита, взаимопомощ и помощ от специализираните екипи при кризисни ситуации, да се формира естетическа отношение у децата при възприемане на живота и заобикалящата го среда и т.н.

Конкурсът е извън училищните дейности, но е свързан с обучението на учениците по правилата за действие и поведение при бедствия, пожари и извънредни ситуации.

В края на м. март приключи първият етап от провеждането на конкурса, който е на общинска ниво. В него участват ученици от 6 до 18 години, разпределени в три възрастови групи – от 6 до 9 години, от 10 до 14 г. и от 15 до 18 години. Само първите три рисунки, получили най-висок брой точки от оценителна комисия, ще могат да участват на следващия етап, който е на областно ниво. В него рисунките отново минават на класиране, като най-добрите от тях ще бъдат представени в Главна дирекция „Пожарна Безопасност и защита на населението” – МВР София за последващо участие на национален и международен етап.

На общинската оценителна комисия бе изключително трудно да избере само по три рисунки от отделните възрастови групи, тъй като всички отговаряха на критериите на организаторите, а желаещите да представят бедата от заобикалящата ни природа бе доста голям.

 

Ето и спечелилите конкурса на общинско ниво:

 

Тереза Емилова Вълчанова - 10 г.

Гр. Любимец НУ „Захари Стоянов” ІV а кл.

„Нарисувала съм вертолет, който спасява давещи се деца”.

 

Илияна Руменова Дойчева – 9 г.

Гр. Любимец НУ „Захари Стоянов” ІІІ а кл.

„Не карай с превишена скорост – пази децата.”

 

Христо Тончев Василев – 9 г.

Гр. Любимец НУ „Захари Стоянов” ІІІ б кл.

„Наводнението в с. Бисер. Небрежието на хората води до бедствие. ”

 

Стефани Петрова Александрова – 10 г.

Гр. Любимец НУ „Христо Ботев” ІV б кл.

„Страхът от бедата е много по-страшен и пагубен. Въображението е способно да рисува много страшни картини. Истината е, че когато се случи беда, човек трябва да се мобилизира и почти да не се замисля в действията си. Така успява да се справи.”

 

Никола Емилов Страшников – 10 г.

Гр. Любимец НУ „Христо Ботев” ІV б кл.

„Пожар”

С очите си видях пожар. Имаше огън. Пожарната бързо дойде на помощ, а хората се бореха с пожара. Горяха. Много хора викаха уплашено! Някои плачеха. Къщите се разпадаха и отвътре се разкриваше ужасяваща гледка. Много е страшно когато има пожар, но пожарникарите носят надежда и помощ за справяне с природното бедствие.

  

Кирил Станимиров Янев– 10 г.

Гр. Любимец НУ „Христо Ботев” ІV б кл.

„Наводнение”

Аз с очите си видях бедата в с. Бисер, където стана наводнението. Водата заливаше къщи, давеше животни, хората се качваха по таваните на собствените си къщи и плачеха от ужас. Някои не оцеляха. Къщите бяха залети и хората нямаха родни домове да живеят. Според мен най- страшното природно бедствие е наводнението.

  

Адриана Недялкова Миткова– 14 г.

Гр. Любимец СОУ „Желязко Терпешев” VІІІ б кл.

„Видях злото с очите си”

Окото е натъжено, виждайки горящата гора. Плаче, защото не може да спре огъня, а той унищожава природата. Не можем да спрем нито огъня, нито водата, но можем да предотвратим бедата.

  

Елисавета Петрова Тодорова – 15 г.

Гр. Любимец СОУ „Желязко Терпешев” ІХ б клас

„Действието се развива на Филипинските острови. То показва как хората са изненадани от природното бедствие. Докато в един момент си почиваш на плажа, в друг те връхлита огромна вълна Цунами. Според мен трябва да има предупредителна система, която да предупреждава хората за прииждащите вълни. Чрез тази система ще се избегнат хиляди жертви.”

  

Даяна Димитрова Бойкова 17 г.

 Гр. Любимец СОУ „Желязко Терпешев” Х кл.

„От векове наред хората съществуват, развиват се и се усъвършенстват. Уви, това им изиграло лоша шега. Хората смятали, че са най-непобедимите. Но дали е така? Те забравили нещо много важно, че природата е над всичко. Природата – най-уникалното и непобедимо нещо на света. Природата е най-красивия рай, но в същия момент най-ужасния ад. Природата може да бъде както полезна, така и жестока и безмилостна. Такъв е случаят и при наводненията . За секунди тя отнема множество домове и жертви.

Каква е поуката ли? Че хората не трябва да забравят, че не те са най-непобедимите, че не са над всичко. Природата е най-силното нещо на света и никой не може да застане срещу нея.”

  

Памела Димитрова Бойкова 13 г.

Гр. Любимец СОУ „Желязко Терпешев” VІІІ а кл.

Природата най-могъщото нещо на света. Толкова е красива, уникална по свой собствен начин. Но не е само това, природата има и много лоши страни – наводнения, пожари, урагани, виелици и други.

В моята рисунка аз избрах да изобразя пожара, защото пожарът изпепелява всичко за секунди. Отнема животи не само на хора, а и на даренията на Бог – растителен и животински свят.

Така сякаш природата дава полезен урок на хората, да не забравят, че господарят на света е природата и няма нищо по-велико от нея.

  

Милена Иванова Власакова 14 г.

Гр. Любимец СОУ „Желязко Терпешев” – 14 г.

„Наводнение” Нека всички бъдем съпричастни на трагедията, която сполетя с. Бисер, както и други български градове, станали жертва на наводненията. Винаги когато стане някакво бедствие, хората се обединяват. Дори и с малко, но от сърце да помогнем на пострадалите от наводненията.