gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Общинска администрация Любимец организира и проведе обществено обсъждане на Бюджет 2012 за общината. Обсъждането бе на 20.02.2012 г. от 17.30 ч. в ресторант „Централ” в града. То бе открито от Кмета на общината, който в изложението си насърчи присъстващите в залата да задават въпроси в хода на презентацията в случай, че има неясни данни и цифри. На тази среща присъстваха и всички имащи отношение към така сформирания бюджет – Гл. счетоводител на общината, Директор Дирекция „Обща администрация” и Заместник кмета инж. Желев.
Срещата бе уважена от двамата общински съветници от Коалиция „За силна община Любимец” и граждани.
По време на представянето на новия бюджет г-н Ил. Илиев - Директор „Обща администрация” даде разяснение по почти всички параграфи, залегнали в бюджета – Патентен данък, данък „Недвижимо имущество”, данък „МПС”, приходи от продажба на услуги, такса „БО” и т.н. Г-н Илиев не скри, че събираемостта на данъците е увеличена няколко пъти за периода ноември-декември 2011 г. „В рамките на 40-50 дни са събрани над 65 хил.лв. Има доста несъбрани стари задължения от граждани и фирми, които общината си е поставила за цел да събере през настоящата година” – каза г-н Илиев.  Идеята е чрез събиране на тези задължения да започне поетапно погасяване на неразплатените разходи на общината. Затова в проекто-бюджета е залегнало да бъдат погасени над 250 хил.лв. от задължения на общината към фирми-изпълнителки.
Всичко бе предложено освен в текстови и в графичен вид, за да бъде по-достъпно за интересуващите се граждани. Информацията, предложена на присъстващите, включваше годините от 2010 до 2012 г., за да се онагледи движението на приходите и разходите през годините.
Бюджетът на община Любимец за 2012 г. е 5 204 267 лв., от които приходи с държавен характер са 2 964 211 лв., а заложените приходи от общински характер са 2 240 056 лв.
По време на обсъждането не постъпиха предложения за промяна в разходната част на бюджета на общината. Затова и той ще бъде внесен за разглеждане в Общински съвет в първоначално предложения вариант.