gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

  Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013
www.bgregio.eu
Инвестираме във Вашето бъдеще!
Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие
и от държавния бюджет на Република България

Приблизително за един месец Общинска администрация Любимец успя да подготви и внесе в Министерството на регионалното развитие (МРРБ) пет нови идейни проекта по ОПП България Турция. При подготовката на тези проекти желанието на администрацията бе да бъдат обхванати възможно най-много варианти, по които може да кандидатства. Затова и заложените дейности в тях обхващат различни сфери - култура, спорт, инфраструктура и др.

Идеята на ръководния екип на общината е чрез привличане на европейски средства община Любимец да се превърне в една от предпочитаните културни и туристически дестинации в този регион. В случай, че проектите бъдат одобрени за финансиране, общата сума, която ще бъде инвестирана на територията на Любимец е над 1 млн. евро.

За петте идейни проекта общината сключи споразумения с четири различни турски общини от област Къркларели, с които ще работят съвместно. Тази програма дава право само веднъж общината да бъде като водеща организация, а за всеки следващ проект може да бъде партньор.
Работният проект, по който община Любимец избра да бъде водеща организация, е „Трансгранично сътрудничество в полза на уникалната природа и достъп до историческото наследство от региона на Любимец”. По този проект партньор на Любимец е община Бабески, Р. Турция. Проектът е по Приоритетна Ос 2: Повишаване качеството на живота с Мярка 2.2. Изграждане на капацитет за устойчивото използване на природните ресурси, културното и историческото наследство. Идеята е чрез изпълнението на проекта да се представят културните и исторически обекти край с. Йерусалимово. Той е изцяло с културна насоченост и има за цел да покаже забележителностите на община Любимец. Затова общината осигурява терен, където туристите да имат възможност да разгледат от близо уникалните скални образувания, характерни за този район. В самия терен ще се изградят пешеходни алеи, които ще водят до по-интересните скалните комплекси. Основната идея е освен да бъдат разглеждани, тези камъни, да бъдат и поле за изява на скулптори и хора на изкуството. В тази връзка ще се създаде годишен форум за скулптури от България и Турция, които ще изработват произведения по различни теми.
Предвижда се проектът да се изпълни за 136 400 евро за срок от 12 месеца.
Вторият идеен проект е за цялостно саниране на НЧ „Братолюбие” и подмяна на дограмата на сградата. Името на проекта е „Опазване на културно-историческото наследство”, който ще се изпълнява 14 месеца на максимална обща стойност 700 хил. евро. Одобрената сума ще бъде разпределена по равно между двете партниращи общини.
Водеща организация по проекта е местното читалище, а партньори по този проект са Община Любимец и Община Люлебургаз, Турция.
Основната цел е да се ремонтира и обнови културния център в града, като по този начин ще се съхрани културното и историческо наследство в региона. В турската община ще се изпълняват аналогични дейности, свързани с реставрирането на турска баня "Сокулу Мехмед Паша Хамам". Тя също се явява като културен център с историческо значение за този район.
В проекта е залегнало да се проведе българо - турски фолклорен фестивал, както и фотоизложба на тема "Културното наследство на Източна Тракия". Чрез тази изложба местното население ще има възможност да получи по-голяма информация за живота в този регион, както и по-висока осведоменост за националните традиции и идентичност.
С Люлебургаз община Любимец подписа и второ споразумение за съвместен проект, по който водеща организация е турската община. Целта е да се използват общите природни и исторически ресурси на двете общини, като се изгради модерна туристическа инфраструктура за отдих, пикник и спорт на територията на Община Люлебургаз. За нашата община е предвидено да се изгради горски път до 2 км. до скалния комплекс „Глухите камъни”. По този начин ще се подобри достъпа на туристи до културния археологически обект.
От края на м. декември 2011 г. Министерството на културата призна „Глухите камъни” за обект с „Национално значение”. Предимството на този статут е, че като обект с такова значение, всеки бъдещ проект е с много по-голяма тежест и шансът за неговото финансиране по Европейски програми е много по-голям. Средствата, необходими за разработването и социализирането на този обект, са изключително много и нито една институция не би могла да си позволи да отдели такъв ресурс за неговото социализиране. Специалистите признаха, че границите и културната стойност на обекта са много по-големи от познатите до момента и той има изключителна културна стойност. Това бе и основната причина да се поиска такъв статут.
Изпълнението на този проект е отново 14 месеца на максимална обща стойност 700 хил.лв. за двете общини.
Следващия проект е свързан с изграждането на спортен терен в близост до градския стадион. Името на проекта е „Терен за спортен отдих - мултифункционално игрище в гр. Любимец”, с продължителност 24 месеца и бюджет 760 хил. евро.
Водещата организация по този проект е турската община Юскюп, а Любимец е неин партньор. Дейностите по проекта са аналогични в двете общини, а след изграждането на терените е предвидено да се направи футболен турнир между двата общински отбора. Терените ще бъдат изградени според европейските изисквания за настилка, осветление, заграждения и т.н.
Последният от работните проекти е „Гласът на скалата” с водещата организация Фондация „Родопика” и  партньори община Визе, Турция и община Любимец. Идеята е с тези средства да изследва, картографира и анализира района на „Глухите камъни”. Същите изследвания ще бъдат направени на туристически обект в турската община.
Една от основните дейности, залегнали в проекта, е да се реконструира и пригоди за туристически цели сградата на бившето основно училище в с. М. градище. Идеята е тази сграда да се превърне в Туристически информационен център и туристическа база. Този център ще бъде включен за посещение при бъдещото разработване на туристическите пътеки в този район.
Всички проекти са със 100 % финансиране от програмата, като 85% са осигурени от европейски фондове, а останалите 15 % от държавния бюджет.
Това е първи етап от кандидатстването, на който се одобряват заложените идеи в проектите. В случай, че бъдат одобрени, започва подготовката по изготвяне на работна документация по проекта. След евентуалното одобряване ще бъде направено пред инвестиционно проучване и изготвяне на технически проект.