gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

На 8.11.2011 г. в гр. Любимец официално стартира поредния пети випуск на Детска полицейска академия. На този ден полицията отбелязва своя професионален празник, затова и ръководителите на занятията го избраха като първи ден за „малките полицаи”.
Както всяка година, в ДПА могат да участват ученици от четвъртите класове. Близо  30 деца от двете начални училища в града – НУ „З. Стоянов” и НУ „Хр. Ботев” станаха пълноправни членове на академията.
На специално организирани мини тържества младите възпитаници получиха светлоотразителни жилетки, работни тетрадки и пособия, необходими за предстоящите им занимания. Ръководителят на проекта г-жа З. Гочева – Инспектор „Детска педагогическа стая” гр. Свиленград, заедно с двете отговорни учителки Ел. Янкова и П. Желева, разясниха на децата, че от тук нататък като бъдещи полицаи, ще имат много отговорности. Те не само са длъжни да спазват закона, но и да помагат на всички около тях.
Основни организатори на този проект са Полицейски участък – Любимец, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Общинска администрация Любимец и местните начални училища.
За обучението на бъдещите полицаи е разработена специална програма, която обхваща основните направления в полицейската дейност. Основната задача на Академията е да утвърди ценностното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да развие умението им да правят връзка между права и отговорности. Важна цел на преподавателите в Академията е децата да се научат да работят в екип, да се подкрепят, да се грижат за своята и на другите безопасност, да се научат да уважават закона, да спазват правилата на движение по пътя, да опазват околната среда и др.  Част от темите, които ще бъдат разгледани през следващите няколко месеца в Академията са: законосъобразното поведение, правомощията и отговорностите на полицейските служители, наркотиците и наркопрестъпленията, насилието и агресията и др.
Детска полицейска академия (ДПА) се реализира с помощта на сдружение „Шанс и закрила”, Хасково. Проектът е насочен към създаване и реализиране на модели за превенция на агресивно поведение, насилие и асоциални прояви на деца.